Wanneer het gezin geen veilige haven meer is…

Niets ergers dan ruzie in huis en daar niet op een goed manier uit kunnen komen. Praten helpt vaak maar gedeeltelijk en voor de korte termijn. Veel beter werkt het inzichtelijk maken van de thuissituatie met een paard als hulpmiddel! Ostara Coaching richt zich op thuissituaties waarin kind(eren), jongere(n) en ouder(s) of verzorger(s) problemen met elkaar ervaren. Ik ben gecertificeerd Caprilli gezinscoach. Ik werk ook samen met gemeenten en zorginstellingen die gezinnen doorverwijzen voor paardencoaching.

Waneer kun je denken aan paardencoaching voor een gezin?

Ieder gezinslid brengt zijn of haar eigen invloed met zich mee. Daar is op zich ook niets mis mee. Toch kan er onverhoeds spanning in het gezin ontstaan. Vaak zijn volwassenen zich niet bewust van hun eigen invloed en uitstraling. Heb je een dagje stress gehad op het werk, dan heeft dat invloed op je gezinsleden. Maar ook de kinderen kunnen een drukke dag gehad hebben, waardoor alles net even verkeerd valt. Dit valt nog onder de ‘gewone’ spanning die in ieder gezin weleens voor komt.

De druk wordt lastiger als een gezinslid spanning met zich meebrengt die te maken heeft met ervaringen (uit het verleden) die nog niet verwerkt zijn. Ook dit speelt vaak bij volwassenen zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Kinderen zijn echter dusdanig gevoelig voor spanning bij hun ouders / verzorgers dat die daar altijd op zullen reageren. Net als paarden (en andere dieren), zullen kinderen de volwassene gaan ‘spiegelen’. Dat werkt voor de (belaste) volwassene als olie op het vuur, zonder exact te weten waar dat mee te maken heeft. Een lastige situatie…

Hoe gaat de paardencoaching in zijn werk?

Om hieraan te werken brengen wij zowel de ouders / verzorgers, als ook de kinderen in contact met het paard of de pony. Hier komen direct inzichten naar boven over de mogelijke oorzaken van problemen binnen het gezin. Het mooie aan paardencoaching is dat er niet veel bij gesproken hoeft te worden, waarmee het ook veilig kan blijven. Door te ervaren waar het paard op reageert, de bijbehorende emoties te voelen en los te laten, ontstaat er direct opluchting en verlichting. Hiermee is het gezin in een keer al een stuk op weg geholpen!

Bij het werken met gezinnen in de bak, wonen in principe de volwassenen de sessies met de kinderen bij. Als een jongere liever niet heeft dat de ouders / verzorgers meekijken, dan heeft het de voorkeur om de sessie zonder volwassenen te doen. Andersom hebben wij als (systemische) regel, dat kinderen niet meekijken met de sessies van de ouders / verzorgers. Er is op de locatie voldoende mogelijkheid voor kinderen om even te spelen of gewoon rond te kijken.

Interesse?

Neem contact op met Ostara Coaching of bel direct met Mia Euwes op 06-81239815. In een kennismakingsgesprek kijken we samen naar de mogelijkheden.