Skip to main content

Hondencoaching

Naast paardencoach is Mia ook hondencoach. De hond wordt daarmee ingezet als co-trainer.

Het coachen met honden is voor kinderen, jongeren en volwassenen. Het is om te begeleiden in de hulpvraag, het ondersteunen en ontdekken om een oplossing te vinden in hun persoonlijke ontwikkeling. De hond kan je helpen bij het bewust worden van je eigen gedrag, door actie en reactie zichtbaar te maken. Oftewel, je wilt iets aanleren of afleren. Je ontwikkelt kwaliteiten die te maken hebben met natuurlijk leiderschap. Dat houdt in dat je de leiding neemt over je eigen leven.

Waarom honden?

Honden zijn in staat om razendsnel een inschatting te maken van hoe het met je is gesteld.

Een hond voelt direct aan of je niet lekker voelt of iets naars hebt meegemaakt. Hij kijkt dwars door je heen en ziet de binnenkant en je emotie. De hond is puur en oordeelt niet.

Honden leven in een roedel, waar er ook regels gelden binnen de groep. Er ontstaan rivaliteiten en vriendschappen. Elke groep heeft een eigen systeem en elke hond zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Iedere rol is even belangrijk om goed te functioneren.

Zowel mensen als honden streven instinctief naar een harmonie samenzijn met soortgenoten.

Werkwijze

Het doel is vooruitgang zien bij jou te zien door het inzichtelijk maken van je eigen gedrag en emotie. Dit komt tot stand doordat de hond een bepaald gedrag laat zien waarover feedback wordt geven door Mia. Door de feedback krijg je inzicht in je eigen houding en gedrag.

Met oefeningen die aangeboden worden helpen om meer inzichten, zelfvertrouwen en zelfcontrole op te doen. Mia gaat in op de individuele hulpvragen of problematiek in het coachen van het traject.

De persoonlijke doelen die gesteld kunnen worden zijn:

 • leren omgaan met een beperking
 • het verleggen van emotionele grenzen
 • het opheffen van knelpunten in de ontwikkeling
 • herstel van basisvertrouwen
 • leren omgaan met sociale ontwikkeling
 • het vergroten van zelfvertrouwen
 • nieuwe kwaliteiten en verbindingen aangaan

Honden zijn gedomesticeerd en selectief gefokt naar de wensen van de mens. De hond heeft zich min of meer aangepast in onze samenleving, dat neemt niet weg dat een hond ons ziet als hond, niet als mens, de mens is geneigd de hond te zien als mens. We gaan aan de slag met de hond en zullen dat op een laagdrempelige manier doen met een ontspannen hond. We werken aan groeiend vertrouwen bij kundig en zorgzame leiding .

Hondencoaching is oefenen met je vaardigheden en kwaliteiten vergroten. Honden zorgen voor een fijne sfeer. Omgaan met boosheid, angst verminderen en concentratie verbeteren is belangrijk in verantwoorde omgeving.

Verdere onderbouwing

De effecten die wetenschappelijk zijn onderzocht met hondencoaching zijn:

 • Vergroten empathie van kinderen tov dieren
 • Verbeterde integratie binnen de groep
 • Verminderde mate van boosheid en ernst
 • Verbeterde omgang met negatieve emoties
 • Verbeterd plezier in het leren

Honden worden gericht ingezet voor het bevorderen van rust en ontspanning, vertrouwen, sociale interacties en angsten.
Positief contact met de hond en aaien van het dier geeft een verlaging van bloeddruk en de hartslag.
Het inzetten van honden zorgt ervoor dat mensen en kinderen actiever zijn en minder in zichzelf gekeerd.
Je krijgt feedback over de relatie met het dier, het effect op jouw gedrag en energie en zo te kunnen oefenen om vrijer met bepaalde zaken om te gaan.
De successen die je ervaart neem je mee in het dagelijks leven.